Schimbările Climatice - Provocări și strategii de adaptare pentru viticultori

 • Posted on: 19 April 2024
 • Autor: onvpv

În ultimele decenii, schimbările climatice au devenit tot mai evidente, iar impactul lor asupra agriculturii este din ce în ce mai pronunțat. Printre culturile afectate în mod semnificativ se numără și vița de vie. Întrucât modelele meteorologice se schimbă din ce în ce mai mult, condițiile climatice din timpul primăverii în podgoriile din întreaga lume sunt supuse unor fluctuații și provocări semnificative.

Rezoluția OIV-OENO 370-2012 "Linii directoare pentru caracterizarea drojdiilor de vin

 • Posted on: 12 April 2024
 • Autor: onvpv

Sărbătorirea centenarului OIV continuă în acest lună cu o focalizare specială asupra rezoluției revoluționare "linii directoare pentru caracterizarea drojdiei de vin", un text fundamental care configurează oenologia modernă și care a avut impact profund asupra artei și științei elaborării vinului

.

Vinurile Spumante și Petiante, O Extensie Binevenită a DOC Huși

 • Posted on: 4 April 2024
 • Autor: onvpv

O nouă cerere atrage atenția comunității viticole din zona Hușiului. Prin intermediul Asociației de Producători din zonă, se solicită introducerea în caietul de sarcini DOC Huși a unor categorii de produse vinicole deosebit de apreciate: vinurile spumante și petiante. Această inițiativă nu numai că va diversifica gama de vinuri protejate în regiune, dar va și consolida prestigiul și identitatea acestui teritoriu viticol.

Certificarea Vinurilor din România: Garanția Calității și Promovarea Tradiției

 • Posted on: 27 March 2024
 • Autor: onvpv

România este cunoscută pentru peisajele sale pitorești, bogăția culturală și, desigur, pentru vinurile sale excepționale. Cu o istorie viticolă care se întinde pe mii de ani, țara noastră este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din Europa. În ultimele decenii, industria vinicolă românească a cunoscut o renaștere semnificativă, iar certificarea vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) sau varietale a devenit din ce în ce mai importantă pentru producătorii locali.

Definiția "Terroir"-ului - un moment de referință în istoria rezoluțiilor OIV

 • Posted on: 11 March 2024
 • Autor: onvpv

OIV sărbătorește 100 de ani, marcând un secol de contribuții la sectorul viticol și vinicol. Prin rezoluțiile sale, Organizația joacă un rol fundamental în acest domeniu, iar în aceast an aniversar va evidenția 12 rezoluții, lăsându-și amprenta asupra scenei vitivinicole.

Wine Paris & Vinexpo Paris 2024

 • Posted on: 8 March 2024
 • Autor: onvpv

”În perioada 10-12 februarie, Wine Paris & Vinexpo Paris a devenit epicentrul industriei vinurilor și băuturilor spirtoase, transformând provocările economice actuale în oportunități strategice. Această ediție a consolidat statutul evenimentului nu doar ca un centru vital pentru afaceri, ci și ca o platformă influentă, intensificându-și rolul decisiv în spațiul comercial și politic la nivel global.” ne transmit organizatorii evenimentului.

VINUL MEU ARE DEPUNERI! (4 răspunsuri ”limpezitoare”)

 • Posted on: 29 February 2024
 • Autor: onvpv

În timpul sezonului rece, atunci când achiziționați un vin, cel mai frecvent alb sau rosé, puteți avea surpriza să găsiți un fel de depunere strălucitoare pe fundul sticlei. De cele mai multe ori, observați acest depozit când deja ați golit sticla de vin, ceea ce poate duce la un sentiment neplăcut de îndoială, cu privire la ceea ce tocmai ați consumat.

Acord de colaborare între Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara și Oficiul National al Viei și Produselor Vitivinicole

 • Posted on: 22 February 2024
 • Autor: onvpv

Suntem bucuroși să vă aducem vestea semnării unui nou Acord de colaborare între Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara și Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole. Acest parteneriat strategic are ca obiectiv dezvoltarea viticulturii și vinificației în România, punând accent pe valorificarea resurselor genetice ale viței de vie, promovarea cultivatorilor de viță de vie și a producătorilor de vin din țară.

Pagini