Comunicate O.I.V.

12 luni-12 rezoluții: Etichetarea vinului

  • Posted on: 25 November 2024
  • Autor: onvpv

Înainte de sărbătorile de iarnă, când vinul este nelipsit de pe masă, descoperim rezoluția care a stabilit primele prevederi generale privind etichetarea vinurilor și care a marcat un pas crucial în lupta împotriva falsificării produselor: Rezoluția AG 6/83-ECO, adoptată în 1983.

Citeste articolul complet aici:

12 luni, 12 rezoluții: Siguranța alimentară și criteriile pentru detectarea alergenilor

  • Posted on: 8 October 2024
  • Autor: onvpv

Pe măsură ce Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) își marchează centenarul, atenția este atrasă asupra diferitelor subiecte care influențează sectorul internațional al viei și vinului. Unul dintre acestea este siguranța alimentară.

Descarca articolul complet aici:

12 luni, 12 rezoluții: Determinarea raportului izotopic al apei din vinuri și musturi

  • Posted on: 2 August 2024
  • Autor: onvpv

Analiza izotopică a apei sau a etanolului din vin ajută la detectarea falsificărilor (cum ar fi diluarea cu apă) și oferă certitudinea că toate caracteristicile vinului sunt conforme cu originea sa. Prin această metodă se asigură protecția vinului împotriva fraudei și se menține integritatea și reputația produselor vinicole pe piața mondială.

Citeste articolul complet aici:

ÎNGĂLBENIREA AURIE A FRUNZELOR VIȚEI-DE-VIE (FLAVESCENCE DORÉE)

  • Posted on: 26 July 2024
  • Autor: onvpv

Îngălbenirea aurie (Flavescence dorée) a viței-de-vie este o boală incurabilă, care duce în cele din urmă la moartea viței-de-vie infectată.

Microorganismul care provoacă Îngălbenirea aurie a frunzelor viței-de-vie (Flavescence dorée) produce o boală gravă, ce poate compromite uneori podgorii întregi. Maladia este cauzată de un organism unicelular, identificabil doar prin analiză moleculară, numit fitoplasmă.

Citeste articolul complet aici:

GESTIONAREA SUSTENABILĂ A APEI ȘI A SOLULUI PENTRU O VITICULTURĂ DURABILĂ

  • Posted on: 19 July 2024
  • Autor: onvpv

Un număr de 45 specialiști din 22 de țări diferite s-au reunit, în sistem hibrid, pentru a participa la un curs de formare la nivel înalt, axat pe aspectele tehnice și științifice care stau la baza gestionării sustenabile a apei și solului pentru o viticultură durabilă. Cursul avansat de „Managementul durabil al apei și solului pentru viticultura durabilă” organizat în comun de către OIV și Centrul Internațional de Studii Agronomice Mediteraneene Avansate (CIHEAM) s-a desfășurat în perioada 1-6 Iulie 2024 în Zaragoza din Spania.  

12 luni, 12 rezoluții: definiția unei denumiri de origine

  • Posted on: 11 June 2024
  • Autor: onvpv

Sărbătorirea centenarului OIV continuă în această lună, punând în evidență definiția unei denumiri de origine - o rezoluție fundamentală adoptată pentru prima dată în 1947 și, în conformitate cu acordurile internaționale, încă foarte relevantă și astăzi.

Descarca articolul PDF:

Pagini