Eveniment în lumea mondială a viei și vinului - Ediția 42 a Congresului Mondial al Viei și Vinului se desfășoară între 15 - 19 Iulie 2019 la Geneva, Elveția

  • Posted on: 17 July 2019
  • Autor: onvpv

Cel de-al 42-lea Congres Mondial al Viei și Vinului și a 17-a Adunare Generală a Organizației Internaționale de Vin și Vin (O.I.V.) se desfășoară  în perioada 15-19 iulie 2019 la Centrul Internațional de Conferințe Geneva din Elveția, la invitația Confederației Elvețiene reprezentată de Oficiul Federal pentru Agricultură (FOAG).

Elveția este membru al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) din anul  1934 și găzduiește acum cel de-al 42-lea Congres Mondial  al Viei și Vinului, la care participă aproape 650 experți din 47 de țări care se întâlnesc cu această ocazie pentru a discuta temele științifice, problematica de mediu și socială a sectorului vitivinicol dar și pentru a vizita podgoriile elvețiene.

Organizarea congresului a fost delegată Comitetului de Organizare al celui de-al 42-lea Congres OIV 2019, organismul executiv responsabil de implementarea acestuia. Elveția se bucură de onoarea de a găzdui specialiști de top din lume în domeniul viticulturii și oenologiei precum și experți din domenii precum sănătate, securitate, drept și economie de nivel mondial, implicați în domeniul producției vitivinicole.

Cel de-al 42-lea Congres Mondial al Viei și Vinului 2019 abordează aspecte legate de sustenabilitate, în program fiind stabilite  întâlniri științifice și descoperirea moștenirii vitivinicole specifică a Elveției.

Tema centrală  a evenimentului "Conservarea și inovarea: așteptări la nivel economic, social și de mediu" are scopul de a prezenta contribuții din partea științei și inovării, cu o viziune asupra producției vitivinicole durabile.

Pe durata primelor două zile de Congres aproape 200 de prezentări și 150 de afișe vor aborda problemele și progresele înregistrate în viticultură și oenologie, inclusiv subiecte legate de economie, drept, siguranță și sănătate. Vorbitorii sunt din peste 40 de țări, unele asociate în mod tradițional cu lumea vitivinicolă precum Franța, Spania și Italia, dar și țări precum Japonia și Bolivia ori state consumatoare cum ar fi Danemarca sau Regatul Unit.

În cadrul Congresului, Organizația Interanațională a Viei și Vinului OIV a prezentat prin Directorul General Pau Roca un Raport al sectorului vitivinicol mondial, cu date  contabilizate la nivelul anului 2018 referitoare la suprafața mondială cultivată cu viță-de-vie, producția globală de struguri, producția de vin mondială (estimare), consumul de vin, nivelul pieței vinului, dar și volumele  importurilor și exporturilor.
Printre subiectele prezentate, se vor aborda temele referitoare la schimbările climatice care au impact sensibil și din ce în ce mai vizibil asupra culturii de viță-de-vie sau despre  valoarea promovării produselor (terroir, origine, calitate sanitară și calitate alimentară a produse vitivinicole, conținut de zahăr, alergeni etc.).

Informații suplimentare privind cel de-al 42-lea Congres Mondial al Viei și Vinului - Geneva 2019, Elveția sunt disponibile la adresa de Internet dedicată acestui eveniment major pentru lumea viticulturii mondiale  http://www.oiv.int/en/oiv-life/42nd-world-congress-of-vine-and-winenbsp.

România în calitatea sa de membru al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) are o delegație de participanți la ediția din acest an a Congresului OIV de la Geneva.
Este de reținut că cel de-al 36-lea Congres OIV din anul 2013 a fost organizat de România la București, țara noastră fiind gazda acestui eveniment după o perioadă de 45 de ani.