Etichetare clară, informare corectă: OIV stabilește noi direcții pentru transparența produselor vitivinicole

  • Posted on: 15 July 2025
  • Autor: onvpv

În contextul actual, în care consumatorul este tot mai atent la ceea ce cumpără și consumă, claritatea informațiilor de pe eticheta unui produs vitivinicol nu mai este un simplu detaliu grafic, ci un criteriu esențial de încredere. La cea de-a 23-a Adunare Generală a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), desfășurată la Chișinău în iunie 2025, acest subiect a ocupat un loc central în discuții și s-a concretizat în adoptarea a două rezoluții importante privind etichetarea băuturilor spirtoase pe bază de vin.

Recomandări metodologice pentru contabilizarea bilanțului de gaze cu efect de seră în sectorul vitivinicol – Volumul I

  • Posted on: 8 July 2025
  • Autor: onvpv

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) anunță publicarea documentului de expertiză colectivă intitulat „Recomandări metodologice pentru contabilizarea bilanțului de gaze cu efect de seră în sectorul vitivinicol – Volumul I”.

Consultati documentul aici:

Punctul de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV, referitor la introducerea accizelor la vinul liniștit în România

  • Posted on: 8 July 2025
  • Autor: onvpv

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri de restrângere bugetară pentru a reduce deficitul bugetar și a gestiona creanțele bugetare. Aceste măsuri sunt prevăzute în Ordonanțe de Urgență și vizează, printre altele introducerea plății accizei pentru producătorii români de vinuri linistite. Redăm mai jos punctul de vedere al Asociatiei Interprofesionale Vitivinicole O.N.I.V., pe care îl susținem în totalitate. Considerăm total inoportună și ineficientă această măsură care vine într-un moment total neprielnic al producției și desfacerii vinului românesc.

România, partener strategic al Republicii Moldova la Congresul Mondial al Viei și Vinului – OIV 2025

  • Posted on: 2 July 2025
  • Autor: onvpv

În perioada 16–20 iunie 2025, Republica Moldova a devenit, pentru prima dată în istoria sa, gazda celui mai important forum internațional dedicat sectorului vitivinicol – Congresul Mondial al Viei și Vinului, organizat sub egida Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Aflat la a 46-a ediție, congresul a reunit peste 600 de specialiști, decidenți politici, cercetători și reprezentanți ai industriei din 45 de state membre ale OIV.

Republica Moldova va găzdui cea de-a 46-a ediție a Congresului internațional al viei și vinului – în țara cu cea mai mare densitate de vii pe cap de locuitor

  • Posted on: 4 June 2025
  • Autor: onvpv

În acest an – 2025, Congresul Internațional al Viei și Vinului va avea loc pentru prima dată
în Republica Moldova – țara cu cea mai mare suprafață viticolă pe cap de locuitor din lume,
cu 4 hectare la fiecare 100 de persoane.

Citeste articolul complet aici:

România își menține poziția în topul 10 mondial al suprafeței viticole, în ciuda provocărilor climatice și economice globale

  • Posted on: 17 April 2025
  • Autor: onvpv

Conform celui mai recent raport publicat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), anul 2024 a fost unul dificil pentru sectorul vitivinicol la nivel mondial, marcat de condiții climatice extreme, scăderi istorice ale producției și un consum global în continuă scădere.

Record de medalii româneşti la cel mai mare concurs de vinuri roze din lume

  • Posted on: 8 April 2025
  • Autor: onvpv

Pe malul Mării Negre, în Constanța, s-au reunit vinuri roze din toate colțurile lumii. A fost un weekend vibrant, cu peste 1250 de probe înscrise din 34 de țări, evaluate de aproape 70 de experți internaționali în cadrul Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Session. România nu doar că a fost gazdă, ci a stabilit un record: 140 de vinuri românești au fost trimise în competiție – de peste trei ori mai multe decât în anii anteriori.

Doamna profesor Arina Oana ANTOCE – o nouă realizare pentru România în cadrul O.I.V.

  • Posted on: 13 March 2025
  • Autor: onvpv

Doamna profesor Arina Antoce a fost recent aleasă, pentru un mandat de 3 ani în funcția de Președinte al Grupului de experți Consum, Nutriție, Sănătate (CONUSA), parte a Comisiei IV – Siguranță și Sănătate din cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (O.I.V.). Aceasta reprezintă o recunoaștere remarcabilă pentru prezența și implicarea României în domeniul vitivinicol pe scena internațională.

Pagini