Ziua Internațională a Feteștii Regale

  • Posted on: 3 June 2024
  • Autor: onvpv

Ziua Internațională a Feteștii Regale este o sărbătoare dedicată unui soi de vin românesc deosebit, care aduce împreună pasionații de vin și profesioniștii din industrie. Această zi, marcată de evenimente speciale și degustări, celebrează atât calitatea deosebită a Feteștii Regale, cât și tradiția viticolă bogată a României.

Proclamația semnată la Mediaș în 2021, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la descoperirea soiului, marchează un moment crucial în recunoașterea și promovarea Feteștii Regale la nivel internațional. Desemnată oficial pe data de 3 iunie, această zi onorează un soi de vin cu o istorie fascinantă. Descoperit în localitatea Daneș, de aceea este cunoscut și sub numele de Dănășană, Feteasca Regală a evoluat și s-a rafinat, devenind unul dintre cele mai apreciate vinuri românești. Evenimentul de la Mediaș, care a reunit producători, experți și autorități din domeniul vinului, subliniază angajamentul comunității viticole românești față de calitate și inovație.

 

Ziua Internațională a Feteștii Regale reprezintă un pas important în maturizarea pieței vinului din România. Această sărbătoare anuală aduce în prim-plan valorile locale, contribuind la creșterea notorietății soiului Fetească Regală. Consumatorii beneficiază de o varietate mai mare de vinuri de calitate, în timp ce producătorii sunt încurajați să își perfecționeze tehnicile și să inoveze.

 

Feteasca Regală este un soi autohton românesc, cu rădăcini adânci în istoria viticolă a țării. Acest soi a evoluat de-a lungul timpului, devenind unul dintre cele mai apreciate vinuri albe din România. Un soi rezistent, cu randament bun, cel mai plantat soi de struguri albi pentru vin la noi în țară, pe o suparfață de 12.060,63ha. Caracterizat prin arome de mere verzi și flori, Feteasca Regală este recunoscută pentru versatilitatea sa, fiind potrivită atât pentru consumul cotidian, cât și pentru ocazii speciale. Medaliile obținute de producători la concursuri au demonstrat că Feteasca Regală este potrivită și pentru maturare la baric, dar și pentru învechire.

 

Susținem cu entuziasm fiecare inițiativă și eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Feteștii Regale. Aceste evenimente nu doar că promovează vinul de calitate, dar și contribuie la educarea publicului și la crearea unei culturi a vinului. Degustările, seminariile și evenimentele dedicate Feteștii Regale sunt oportunități excelente de a descoperi și aprecia acest soi remarcabil.

 

Ziua Internațională a Feteștii Regale este o sărbătoare a excelenței și tradiției în viticultura românească. Salutăm și susținem cu mândrie această inițiativă, alături de toți cei care contribuie la promovarea și aprecierea Feteștii Regale. Invităm comunitatea să se alăture acestei celebrări și să descopere bogăția și diversitatea vinurilor românești.