Vinuri românești medaliate la CONCOURS MONDIAL BRUXELLES 2019, Aigle, Elveția

  • Posted on: 14 May 2019
  • Autor: mirela.rosu

Vinuri românești de elită au fost recunoscute și medaliate pentru valoarea lor excepțională la Ediția 26 a CONCOURSULUI MONDIAL BRUXELLES 2019, desfășurată în perioada 2-5 Mai în orașul Aigle (Elveția), un eveniment remarcabil pentru lumea mondială a vinului, pentru întreaga industrie, o provocare pentru producătorii din întreaga lume care înscriu vinurile valoroase în cadrul unui eveniment cu așteptări uriașe și standarde de organizare remarcabile, un punct de referință pe harta concursurilor de profil din lume.

Ediția CMB 2019 reprezintă un record în privința vinurilor provenite din 46 de ţări participante, la care s-a înregistrat o creștere a numărului de vinuri înscrise în concurs față de ediția precedentă, țara gazdă Elveţia înscriind aproape 600 de vinuri pentru evaluare.

Degustările s-au realizat în orb, organizatorii concursului garantând un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat juraţilor fiind anul de recoltă. Jurizările au fost făcute de către comisii mixte, formate din câte cinci juraţi atent selecționați.

Din perspectiva specialiștilor implicați în procedura de jurizare din concurs, este de reținut că juriul competiţiei a fost format din peste 350 de degustători din întreaga lume, reprezentanţi ai tuturor ramurilor industriei vitivinicole, precum oenologi, cercetători, distribuitori, somelieri, jurnalişti, sau titulari de „Master of Wine”  (cea mai înaltă calificare în domeniul vinurilor).

Pentru România au fost numeroși producători de vinuri Premium care au înscris probe în  acest concurs provenite din toate regiunile viticole autohtone. Aceste vinuri au avut parte de aprecierea și recunoașterea specialiștilor care au jurizat în concurs calitatea lor deosebită, cea care a facut ca ele să fie astfel distinse și medalitate  atât cu Medalii de Aur cât  și cu Medalii de Argint.

Vinurile medaliate în concurs reprezintă cu succes o serie de denumiri de origine controlată recunoscute și protejate, cu tradiție și valoare recunoscută de-a lungul timpului, precum Cotești, Recaș, Dealu Mare, Târnave, Drăgășani, Sarica Niculițel, Murfatlar, Cotnari, Panciu.

Vinurile recunoscute cu distincții la ediția din 2019 duc mai departe renumele câștigat de-a lungul timpului de aceste denumiri de origine, valorificând pe deplin terroir-ul specific național care contribuie în cea mai mare măsură la expresivitatea vinurilor și configurează valoarea acestora în timp.

Vinurile apreciate la ediția din 2019 a Concursului continuă tradiția recunoașterii valorii pe care o au vinurile de calitate provenite din România și poziționează țara noastră pe un loc onorant într-un clasament al țărilor producătoare de vinuri, ca o firească dovadă a evoluției calitative a vinurilor românești printre vinurile din întreaga lume.

O parte dintre vinurile medaliate în concurs sunt provenite din soiuri autohtone cu tradiție în Romania, care câștigă din ce în ce mai multe distincții la concursuri internaționale de profil, precum Fetească regală și Fetească albă, Traminer roz dar și Tămâioasă românească.

Specialiști cu vastă expertiză recunoscuți din România  și nu numai în domeniul evaluării vinurilor s-au aflat printre specialiștii din întreaga lume cooptați pentru experiența pe care o dețin, pentru a participa la aprecierea vinurilor înscrise în concursul din acest an.

Ediţia din 2020 a Concursului Mondial Bruxelles se va desfăşura  în perioada 1 - 3 Mai, în localitatea Brno din Cehia, în regiunea viticolă Moravia de Sud.
 

Ediția 2019 a Concursului Mondial Bruxelles - statistică:

  •  au fost înscrise în concurs un număr de 9150 de vinuri din întreaga lume.
     
  • Elveția, țară organizatoare a fost medaliată cu un număr de 172 medalii obținute de vinurile participante. 
     
  • în concurs vinurile sunt medaliate cu următoarele distincții  Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur și Medalia de Argint. 
     
  •  cel mai medaliat soi de struguri pentru vinuri roșii medaliat la această ediție a fost Merlot, urmat de Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, etc.
     
  •  cel mai medaliat soi de struguri pentru vinuri albe medaliat la această ediție a fost Sauvignon blanc urmat de Chardonnay, Chasselas, Verdejo, etc.
     
  • vinul cel mai surpinzător pentru toți experții a fost un spumant 2014 CHANT D'ÉOLE Brut Blanc de Blancs ( Domaine Du Chant CHANT D'ÉOLE , Belgia).
     
  • un clasament al țărilor cu medalii obținute încadrează Spania cu 626 medalii obținute, Franța cu 614 medalii, urmată de Italia cu 383 medalii acordate și Portugalia cu 365 distincții câștigate.
     
  • pentru poziția de vin roze revelație a ediției 2019 a fost desemnat un vin produs de Spania din regiunea Castilla-Y-leon, un vin 2018 cupaj obținut din 50 % Albillo, 30 % Grenache, 10 % Verdejo și 10 % Tempranillo.

  • cea mai înaltă recunoaștere prin acordarea Grand Gold medal a fost acordată vinurilor provenite din Italia, urmată de Spania, Franța, Portugalia și Elveția.

  • pentru poziția de vin organic revelație a ediției 2019 a fost desemnat un vin produs de Italia din regiunea Toscana, un vin vin anul 2015. Medalii pentru vin organic produs au obținut Spania și Franța.

  • Franța a câștigat cele mai multe medalii dintre cele acordate pentru vinurile albe dar și pentru spumante. Pentru vinurile roșii, aceasta  a câștigat 32 % din medalii cu soiul Merlot.

     

 Lista producătorilor de vinuri din România medaliați la Concours Mondial Bruxelles - Ediția 2019